ÎNTREBĂRI ȘI SFATURI

Întrebări și sfaturi in legatura cu un jambon Pata Negra

Răspundem la câteva dintre întrebările care se ridică cel mai des și care te vor ajuta să alegi o șuncă iberică bună

¿Ce sunt punctele albe care apar pe jambon?

Punctele albe ce apar pe jambon sunt cristalizari formate in principal de un aminoacid(tirosina).Ele nu reprezinta indicii ai unei alterari a jamonului,din contra.Prezenta acestor cristalizari pot fi un semn ca procesul de curare si maturare este optim.

¿Cum se pastreaza un jambon in casa?

Jambonul trebuie pastrat la temperatura mediului ambient,in locul cel mai racoros si cu umiditatea cea mai scazuta al casei,fara a fi expus la conditii extreme.Odata ce sa inceput consumarea jambonului se vor folosi chiar feliile de soric taiate pentru a acoperi partea din care sa taiat jambonul.Astfel se va mentine mult mai bine,si se va evita uscarea si pierderea aromei si a gustului jambonului.

¿Este jambonul "pata negra" jambonul de cea mai buna calitate?

Nu, deoarece pata negra(picior negru sau copita neagra) se refera doar la culoarea copitei porcului,dar nu toti porcii iberici nu au copita neagra si nici copita neagra nu este exclusiva rasei iberice.Cea mai buna calitate se refera la alte caracteristici date de modul de alimentatie pe baza de ghinde(bellotas)in faza de ingrasare a porcului.

¿Cat timp trece de cand porcul se naste pana la procesul de curare a jambonului?

In medie trec aproximativ 48 de luni (4 ani), adica, 16 luni de cand porcul se naste si pana sacrificarea lui apoi inca 32 de luni de la sacrificare si pana la finalul procesuli de maturare al jambonului.

¿Cu cat este tinut mai mult in crama cu atat este mai bun jambonul?

Timpul optim de depozitare in crama a unui jambon este cuprins intre 18 si 24 de luni.Este adevarat ca dupa acest interval de timp exista riscul ca jambonul sa fie prea sec,cu toate ca au existat cazuri cu rezultate excelente in care jamboane de 9 sau 10 kg au fost tinute in crama mai mult de 5 ani.Astfel putem spune ca timpul de curare a jamboane depinde de volumul si greutatea jambonului.

¿Porcul mananca ghinde (bellotas) de cand se naste?

Nu, deoarece in faza de crestere, porcul are nevoie de o alimentatie diferita pentru a se putea dezvolta, in special pentru a-si putea dezvolta constructia osoasa.Astfel, el va putea suporta cresterea mare in greutate care se va produce in faza de ingrasare,faza in care regimul alimentar este pe baza de ghinde (bellotas) si pasune.

¿Cum se cunoaste la simpla vedere ca jambonul este jambon de Bellota?

In zilele noastre este foarte dificil pentru consumator sa diferentieze care este de Bellota si care nu.De aceea cel mai simplu pentru cumparator este sa verifice certificatul de calitate al jamonului eliberat ``Domination de Origen´´ in momentul achizitionarii unui jambon.

¿Este mai bun jambonul provenit de la piciorul pe care se odihneste porcul?

Nu, porcul se odihneste dupa bunul lui plac, si nu intotdeauna pe acelasi picior.

¿Este acelasi lucru jambonul ´´pata negra´´ cu jambonul iberic? ¿Care este mai bun?

Termenul "pata negra" se refera la culoarea copiteidar realitatea este ca nu toti porci iberici au copita neagra si nici copita neagra nu este caracteristica rasei iberice.
De aceea cea mai buna calitate este data de rasa si regimul alimentar al porcului, astfel porcul iberic alimentat cu ghinde in faza de ingrasare, va da, daca procesele de secare si curare sunt adecvate, cele mai bune jamboane.

¿Si pentru a cumpara un jambon pe Internet...?

Aruncand o privire la numeroasele MAGAZIN virtuale ca vand jamboane iberice, am constatat faptul ca unele pagini web nu ofera datele necesare pentru a putea face o achizitie adecvata. De aceea sfatul nostru este:
- Fiecare bucata de jambon sau paleta au greutati diferite,astfel trebuie sa vi se ofere pretul la kg si nu la bucata.
- Foarte important este sa cunoasteti marca pe care o cumparati.In afara cazului in care aveti deplina incredere in magazinul virtual de unde achizitionati jambonul,nu trebuie sa cumparati un jambon fara sa cunoasteti marca,deoarece la momentul livrarii comenzii va pot trimite un produs de calitate inferioara.
- Se presupune ca prin vanzare pe internet firmele economisesc anumite costuri de comercializare. De aceea, este logic ca consumatorul sa beneficieze deasemenea de o reducere pentru faptul ca a cumparat prin intermediul paginii web.

Esta web utiliza cookies, puedes ver nuestra la política de cookies aquí. Si continuas navegando estás aceptándola.